Nederland opnieuw aangesloten bij international Halden Project

Printvriendelijke versie

Nederland heeft zich via NRG opnieuw aangesloten bij het internationale Halden Reactor Project (HRP) in Noorwegen. Hierdoor kan worden meegedaan aan onderzoek dat kerncentrales veiliger te maken in geval van rampen zoals in het Japanse Fukushima. Daarnaast geeft deelname toegang tot vijftig jaar kennis over nucleaire technologie en kunnen jonge Nederlandse onderzoekers praktijkervaring opdoen in Noorwegen.

Het samenwerkingscontract is onlangs getekend door nucleair onderzoeksinstituut NRG. In totaal doen 20 landen mee aan het onderzoek in de Noorse reactor. Dat richt zich op processen in bestaande lichtwater reactoren zoals die in Borssele. Eerder deed Nederland van 1964 tot 1987 en van 1991 tot 1999 mee. Daarna lag de focus bij NRG op toekomstige reactoren.


Omdat Borssele tot 2033 blijft doordraaien is het van belang het kennisniveau van bestaande nucleaire technologie├źn op peil te houden. Daarom heeft het Ministerie van Economische Zaken 541.000 euro beschikbaar gesteld om drie jaar deel te nemen aan het Halden Project. Via NRG kunnen ook andere Nederlandse onderzoeksinstituten op nucleair gebied aansluiten en vragen indienen.

Kijk voor meer informatie over het project op www.nrg.eu