Nucleaire wereldtop in Nederland

Printvriendelijke versie

Op 24 en 25 maart 2014 wordt Nederland voor twee dagen het middelpunt van de nucleaire veiligheid en beveiliging wereldwijd. Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) komen regeringsleiders van meer dan 53 landen komen bij elkaar in Den Haag om op het hoogste politieke niveau afspraken te maken over de beveiliging van nucleair materiaal om nucleair terrorisme te voorkomen.

President Obama is Initiatiefnemer van de tweejaarlijkse wereldtop. In 2009 hield hij een speech in Praag waarbij hij nucleair terrorisme een van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid noemde en aankondigde zich internationaal in te spannen om al het nucleaire materiaal de komende vier jaar nog beter te beveiligen. Om dat doel te bereiken werd in 2010 de Nuclear Security Summit in Washington georganiseerd. In 2012 vond deze plaats in Seoel.

In het kielzog van deze wereldtop organiseert de Nederlandse nucleaire sector van 23 tot 25 maart de internationale Nuclear Industry Summit (NIS) in Amsterdam. De NIS 2014 wordt op verzoek van de overheid georganiseerd door URENCO Nederland in samenwerking met de andere bedrijven van Nucleair Nederland. Op 25 maart komen CEO’s van nucleaire bedrijven wereldwijd bij elkaar in de Beurs van Berlage om te praten en discussieren over nucleaire veiligheid en beveiliging. In de maanden voorafgaand aan de NIS wordt in internationale werkgroepen gewerkt aan joint statements. Deze statements vormen de input voor de discussies van de wereldleiders tijdens de NSS. Waar mogelijk en wenselijk maken zij gebruik van de conclusies een aanbevelingen die voortkomen uit de NIS 2014.

Meer informatie over de NIS is te vinden op www.nis2014.org Meer informatie over de NSS is te vinden op de overheidswebsite: www.nss2014.com