Nuclear Industry Summit 2014 sluit succesvol af met slotverklaring

Printvriendelijke versie

Amsterdam - Op 24 maart bekrachtigden bijna 200 CEO’s van nucleaire bedrijven de officiële slotverklaring van de Nuclear Industry Summit 2014. Hierin beschrijft de internationale nucleaire industrie welke stappen nodig zijn om nucleaire beveiliging nu en in de toekomst te verbeteren. Op 25 maart overhandigt een delegatie van de NIS de slotverklaring aan de wereldleiders tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag.

 

Nucleaire technologie is van essentieel belang voor onze moderne samenleving. Het geneest zieken, voorziet in de mondiaal groeiende vraag naar CO2 vrije elektriciteit en wordt gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek naar duurzame energie en nieuwe technologieën. Daarom is het belangrijk om op nucleair gebied internationaal samen te werken. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in 2009 uitgesproken voor een “veilige wereld zonder nucleair terrorisme”. Om dit kracht bij te zetten werd in 2010 in Washington DC de Nuclear Security Summit (NSS) georganiseerd, gevolgd door een NSS in Seoul in 2012 en de huidige NSS in Den Haag. De industrie organiseert sinds 2010 Nuclear Industry Summits als officiële nevenactiviteit van de NSS.

 

In aanloop naar NIS 2014 zijn drie werkgroepen onder leiding van een advies comité aan de slag gegaan. Zij hebben eerdere besluiten en aanbevelingen uit de slotverklaringen van Washington en Seoul verder uitgewerkt. Overleg en voorbereiding tussen alle partijen in combinatie met de resultaten van de werkgroepen leidden ertoe dat de CEO’s een slotverklaring bekrachtigden die voorziet in 13 specifieke toezeggingen. Belangrijke punten van overeenstemming zijn: het delen van ‘best practices’, het voortzetten van discussies op nationaal en industrieel niveau over IT beveiliging, het verder vergroten van transparantie richting het publiek, het terugbrengen van het gebruik van hoogverrijkt uranium (HEU) en het versterken van de controle op hoogradioactief materiaal. Het gezamenlijk streven naar een sterke beveiligingscultuur op internationaal niveau blijft essentieel evenals ondersteuning door de industrie hierbij.

 

In 2016 vindt de volgende Nuclear Industry Summit plaats in de VS. De volledige Engelstalige slotverklaring is te lezen op www.nis2014.org