Onderzoekers TU Delft ontwikkelen nieuw PET/MRI-systeem voor betere diagnose borstkanker

Printvriendelijke versie

Het onderzoek is onderdeel van het nieuwe Horizon 2020-project HYPMED waaraan de universiteit deelneemt. Samen met gerenommeerde Europese organisaties en bedrijven ontwikkelt de TU Delft een baanbrekende beeldvormingstechnologie voor een nauwkeurigere detectie van borstkanker en een beter en specifieker inzicht in de manier waarop de kanker op de therapie reageert.

Borstkanker is de vorm van kanker die bij vrouwen het meest voorkomt. Het is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Hoewel er in de moderne geneeskunde en bij gerichte therapieën veel vooruitgang is geboekt, is het moment van diagnose nog steeds de belangrijkste factor voor overleving van de patiënt. Dat betekent dat een nog betere vroege diagnose nog steeds dringend gewenst is. Het vierjarige HYPMED-project is op 1 januari 2016 begonnen. Gerenommeerde organisaties en bedrijven uit heel Europa werken mee: European Institute for Biomedical Imaging Research (Oostenrijk, penvoerder), Universitätsklinikum Aachen (Duitsland, wetenschappelijk coördinator), Forschungszentrum Jülich (Duitsland), Medizinische Universität Wien (Oostenrijk), TU Delft (Nederland), Universitätsklinikum Münster (Duitsland), NORAS MRI Products GmbH (Duitsland), FuturaComposites B.V. (Nederland), intrasense (Frankrijk), Koninklijke Philips N.V. (Nederland).

Betere diagnose

In het project ‘Digital Hybrid Breast PET/MRI for Enhanced Diagnosis of Breast Cancer’, kortweg HYPMED, zal een hybride systeem worden ontwikkeld waarin twee technieken voor medische beeldvorming (MRI en PET) worden gecombineerd met een biopsiesysteem. Dit moet leiden tot betere diagnose van borstkanker en een meer op de persoon gerichte therapie. Een Europees consortium van negen partners van grote universiteiten, onderzoeksorganisaties en bedrijven heeft onlangs van de EU een financiering van 6 miljoen euro ontvangen om dit ambitieuze onderzoeksinitiatief uit te voeren. “In het HYPMED-project wordt visionaire klinische expertise gecombineerd met excellente bijdragen uit natuurkunde en techniek. De ontwikkelde technologie zal ons enorm helpen om voor elke vrouw en bij elke vorm van kanker een geschikte behandeling te kiezen”, aldus prof. Christiane Kuhl van Universitätsklinikum Aachen (Duitsland), wetenschappelijk coördinator van het project.

 Meer informatie over het project is te vinden op de website van TUDelft: http://www.tudelft.nl