Gezondheid

Printvriendelijke versie

Bij nucleaire technologie denken de meeste mensen meteen aan kerncentrales of nucleaire ijsbrekers. Nucleaire technologie is echter ook heel belangrijk voor onze gezondheidszorg.

Onderzoek en behandeling
Zonder radioactiviteit en straling zouden veel zieke mensen er veel slechter aan toe zijn. Hun overlevingskansen en de kwaliteit van hun leven zouden sterk afnemen. Zonder nucleaire technologie zouden diagnoses niet of veel moeilijker te stellen zijn, bepaalde ziektes (kanker) en hevige pijnen niet meer te bestrijden. Iedereen die bij de tandarts komt kent het: eens in de paar jaar wordt een Röntgenfoto van het gebit gemaakt. Straling! Wie zelf of in familie- of vriendenkring te maken heeft gehad met kanker, weet dat kanker vooral met radioactieve diagnosemethoden wordt vastgesteld en daarna met bestralingen wordt behandeld. Veel minder bekend is dat met nucleaire methoden de kwaliteit van bijvoorbeeld kunstheupen wordt vastgesteld. Uiterst dunne coatings op deze implantaten voorkomt dat ze worden afgestoten. De kwaliteit is alleen met neutronen onderzoek vast te stellen. De toekomst heeft nog meer goeds in petto. Er komt nu snel een nieuwe generatie ‘nucleaire medicijnen’ dichterbij. Slimme stoffen zonder chemische bijwerkingen die bestralen waar het nodig is, in of bij de tumor. Zonder al te veel schade aan gezond weefsel en ziekmakende bijwerkingen.

Voeding
Ook op het gebied van gezonde voedingsmiddelen speelt nucleair onderzoek een belangrijke rol. Met neutronen kunnen we ‘in’ voedsel kijken op het moment dat  het bereid wordt. We leren zo meer van het effect van handelingen zoals kloppen, verwarmen en koelen. Met deze kennis kan er rekening gehouden worden met het natraject van de productie: transport, opslag en distributie tot het moment dat voedsel op tafel komt. Zo kunnen we precies ‘timen’ dat voedingsmiddelen in optimale conditie op ons bord komen. Met neutronenonderzoek kunnen we bestaande ‘light’ producten verder verbeteren. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling smakelijke magere (vetarme) zuivelproducten. Met neutronen kunnen we vetbolletjes vervangen door waterbelletjes, de smaaksensatie blijft, maar de calorieën verdwijnen. Voedsel is langer houdbaar als schimmels en bacteriën met radioactieve straling zijn gedood. Deze toepassing is letterlijk en figuurlijk lopende bandwerk in de voedingsmiddelensector. De straling laat geen radioactieve sporen na in het voedsel. De voedselveiligheid neemt toe. Overal ter wereld kan ziekte en sterfte door bedorven voedsel worden verminderd als schimmels en bacteriën met radioactieve straling worden gedood.

Nederlandse onderzoekers en hun installaties spelen bij veel gezondheidsvraagstukken een onverwacht belangrijke rol.

Wil je meer weten over de historie van de radiotherapie? www.historad.nl