Angela - URENCO

Printvriendelijke versie
Angela
Technician 1 bij URENCO

Naam                      Angela
Bedrijf                     URENCO
Functie                   Technician 1

'Binnen het bedrijf zijn wij de spin in het web'
Angela is technician 1 op het lab van Urenco. Angela: "URENCO levert brandstof voor kerncentrales. Met onze ultracentrifugetechniek verrijken we uranium 235 tot 5%, waarna het als splijtstof kan dienen in een kerncentrale. Een klant levert Uraniumhexafluoride (UF6) met een natuurlijke isotopensamenstelling en verzoekt Urenco het te verrijken tot een bepaald U235 percentage. Het is dan belangrijk dat het UF6 ook aan die verhouding voldoet. Op het lab voeren we analyses uit op alle uitleveringen. We controleren of het product daadwerkelijk voldoet aan de gestelde specificaties. Dit gebeurt grotendeels met ICP-MS. Daarnaast analyseren we ook de monsters die genomen worden tijdens de bedrijfsvoering zoals afvalwaters, luchtstoffilters en spoelingen van containerreinigingen. Kortom: we zijn bij URENCO de spin in het web.

Extra vragen
Van de afdeling blending krijgen we ampullen aangeleverd met Uraniumhexafluoride. Uit deze ampullen wordt een deelmonster genomen. Vervolgens voeren wij aan dit deelmonster diverse analyses uit. Voor een deel is mijn werk 'business as usual', gewoon dagelijks werk. Naast deze dagelijkse werkzaamheden voeren we als lab ook isotopenanalyses uit voor de afdeling Stabiele Isotopen. We doen dat bijvoorbeeld aan Iridium, dat gebruikt wordt voor medische toepassing. Dit zijn meestal standaardanalyses. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe analysemethodes ontwikkeld voor analyses van nieuwe, onbekende monsters. Aan ons als lab de taak om een juiste meetmethode te maken.

Unieke kans
Ik heb een afgeronde middelbare laboratoriumopleiding en werkte 20 jaar op een milieulaboratorium. Toen ik bij Urenco kon komen werken, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. Ik vond en vind het nog steeds echt een kans. Uraniumverrijking is een uniek proces en vindt binnen Nederland nergens anders plaats. We gebruiken op het lab veel geavanceerde analysetechnieken en -apparatuur. Met cursussen maak je jezelf de techniek van die apparatuur eigen. Dat maakt het ook boeiend en interessant.

Bewust en belangrijk
Ik vind m'n werk belangrijk. Met behulp van kernenergie worden heel veel huishoudens van stroom voorzien. Die stroom kan op een schone manier geproduceerd worden. Mijn bijdrage aan het hele proces is misschien niet zo groot, maar wel heel belangrijk. Controleren of het juiste product wordt geleverd en aan de gestelde eisen voldoet. Net als op alle laboratoria heb je hier te maken met gevaarlijke stoffen en moet je nauwkeurig werken. Je moet weten waar je mee bezig bent en je bewust zijn van de risico’s.

Collegiaal
Urenco is een leuk bedrijf om voor te werken. Er zijn eigenlijk geen muren tussen afdelingen. Iedereen is heel open naar elkaar. Als je wat wilt weten, ga je gewoon naar die afdeling toe. Heel collegiaal. Ook het management is makkelijk bereikbaar. Op het lab werken we met zeven mensen. Dat is een fijne groep om mee samen te werken. URENCO is wel een mannenbedrijf, maar ook als vrouw is het hier goed werken in een prettige, open sfeer. Ik ga iedere dag met plezier naar m'n werk!

Meer informatie? www.URENCO.com