Arjen - NRG

Printvriendelijke versie
Arjen
Reactoroperator bij NRG

Naam                      Arjen 
Bedrijf                     NRG
Functie                   Reactoroperator

Dat blauwe licht blijft me fascineren

Arjen is operator/hoofd van de wacht op de reactor van NRG in Petten. Arjen: "De kernreactor in Petten wordt onder andere gebruikt voor het bestralen van experimenten en radio-isotopen. We draaien met de reactor 11 à 12 cycli  van 28 dagen per jaar. In die 28 dagen draaien we 24/7. Mensen vragen weleens waarom zet je 'm dan 's avonds niet uit, maar dat gaat dus niet. Aan het begin van de cyclus  starten we de reactor op en als we in bedrijf zijn, zorgen wij ervoor dat ie continu 45 megawatt blijft draaien. Na die 28 dagen stoppen we de reactor voor een onderhoudsperiode van drie dagen.  

Medische wereld

In de stops herladen we de reactor met nieuwe brandstofelementen. In de stop moeten ook de bestraalde radio-isotopen uit de reactor gehaald worden en wordt de reactor weer geladen met nog niet bestraalde isotopen. Veel van die radio-isotopen worden in de medische wereld gebruikt, hoofdzakelijk voor scans, maar ook voor het behandelen van tumoren en bij pijnbestrijding. Het is natuurlijk heel mooi dat we daarmee een maatschappelijk belang dienen.

Halveringstijd

In de kern voeren we ook experimenten uit. Dat is hoofdzakelijk materiaalonderzoek voor toekomstige reactoren. We kijken dan hoe een bepaald materiaal zich houdt in een nucleaire omgeving. Daarnaast onderzoeken we nieuwe soorten splijtstoffen. Een belangrijk onderzoek is dat naar de verkorting van de halveringstijd van radioactieve stoffen. Dat is belangrijk onderzoek omdat het daarmee mogelijk wordt om de tijd dat stoffen radioactief zijn, te verkorten of te halveren. En we bestralen bijvoorbeeld ook silicium voor de elektronica industrie in Japan. 

Koninklijk rondje

Ik vind het altijd lastig uitleggen op een verjaardag wat ik precies voor werk doe, vooral omdat de ander er geen beeld van heeft. Ik vertel dan meestal maar over een van de hoogtepunten in mijn carrière hier. De koningin was bij NRG op werkbezoek toen de HogeFluxReactor vijftig jaar bestond en ik mocht haar rondleiden. Dat was een geweldige ochtend. Het was best wel spannend, er was een heel draaiboek gemaakt. Toen de koningin eenmaal binnen was, was ik na één blik van de koningin m'n zenuwen kwijt en hebben we een gezellige rondleiding gehad. Ze is mee geweest de hal in en ze heeft in het bassin het blauwe licht gezien. Van dat bezoek stonden veel foto's in de krant, dus ik werd door heel veel mensen aangesproken.

Blauwe inspiratie

Ik ben in 1990 bij NRG begonnen als operator en ben inmiddels hoofd van de wacht van een van de vijf bedrijfswachtploegen. Nog steeds ga ik met heel veel plezier naar m'n werk. Het blauwe licht in het bassin vind ik na al die jaren nog steeds fascinerend. Je hoort of ziet verder niets van de versplijtingen van uraan, alleen dat blauwe schijnsel. Daaraan kun je in het bassin zien dat we in bedrijf zijn.