Eric - COVRA

Printvriendelijke versie
Eric
Stralingscontroleur bij COVRA

Naam                     Eric 
Bedrijf                    COVRA
Functie                   Stralingscontroleur

Wij passen op het radioactief afval van Nederland

Eric is stralingscontroleur en voorlichter bij COVRA op industrieterrein Vlissingen-Oost. Eric: "COVRA bestaat sinds 1982. Het bedrijf begon in Petten en sinds 1992 zitten we op deze locatie. Kort samengevat bewaren we hier al het Nederlandse radioactieve afval. We doen dat op deze locatie voor minimaal 100 jaar, daarna gaat het dan nog radioactieve afval in een eindberging. Tot die tijd passen wij er op en daar komt heel wat bij kijken, ook als stralingscontroleur.

Brandmelders

Wij zijn in Nederland de enige instantie die radioactief afval mag vervoeren, verwerken en opslaan. Dat betekent dat we hier geen milieustraatachtige voorziening hebben waar bedrijven en instellingen hun radioactieve afval kunnen inleveren. Dat hele proces is geregeld in de wet. Wij gaan naar de klant toe, halen het afval op en brengen het hier. Onze klanten zijn ziekenhuizen, onderzoekscentra, de industrie. Het komt regelmatig voor dat we, bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf, een lading afgedankte brandmelders ophalen. In sommige melders zit namelijk een radioactief bronnetje.

Papierwinkel

Met die transporten gaat altijd een stralingscontroleur mee en een chauffeur. Bij de klant meet ik voordat de lading de auto ingaat het stralingsniveau. Ook aan de buitenkant van de verpakking controleer ik of er radioactieve besmettingen zijn. Pas als dat klopt en de hele papierwinkel is ingevuld, gaat de lading in de auto en brengen we het naar COVRA.

Zware pers

Hier bij COVRA verwerken we het opgehaalde laag en midden radioactieve afval. We persen het samen met een pers van 1500 ton. Dan gaat het in vaten en gaat er beton overheen. Als dat is uitgehard, neem ik veegtesten van de buitenkant om te kijken er geen besmetting is. Vervolgens gaan de vaten naar de opslagloodsen. Bij binnenkomst weeg ik zo'n vat en stellen we heel precies vast wat het stralingsniveau is. Als een vat heel weinig straling afgeeft, zetten we dat aan de muurkant van de loods. Vaten die meer stralen, komen in het midden. Zo zijn de vaten zelf ook een stralingsafschermer.

Met de trein

In de opslag van COVRA slaan we ook hoogradioactief afval op. Dat is afkomstig uit de kerncentrale hier in Borssele. Als de splijtstof uit de reactor komt, wordt het vervoerd naar Frankrijk om daar gerecycled te worden. Een groot gedeelte, zo’n 95%, van die splijtstof kan dan opnieuw gebruikt worden in de centrale. De rest, hoogradioactief afval, slaan we hier op. Ook dat is weer omgeven met testen en metingen. In tegenstelling tot het laag- en middenradioactief afval, wordt het hoogradioactief afval gebracht met een speciale trein uit Frankrijk.

Leuke dubbel

Juist door het afwisselende karakter van het werk, vind ik het heel leuk. Het ene moment ben je bezig met metingen hier in de loods, het volgende moment ben je onderweg naar Limburg of Groningen om een lading op te halen. Daarnaast hebben veel collega's – ik ook – een dubbelfunctie. Operators zitten ook bij de beveiliging, ik ben naast stralingscontroleur ook voorlichter van COVRA. Dat is een beetje uit nood geboren – we zijn een kleine organisatie met 'maar' 57 mensen. Toch maakt dat voor mij het werk extra aantrekkelijk. Door die kleine organisatie zijn de lijnen kort, ik kan zo bij de directeur binnen stappen.