Radioactiviteit

Printvriendelijke versie

Radio komt van radius en betekent straal. Actief betekent werkzaam, het dóet iets. Radioactieve stoffen zenden ‘werkzame stralen’ uit. Radioactiviteit heeft dus te maken met de eigenschap van bepaalde atoomkernen om straling uit te zenden.

Een ander woord voor kern is nucleus, vandaar dat we ook spreken over ‘nucleair’. Wetenschappers spreken over ioniserende straling, in het dagelijks leven hebben we het meestal over radioactieve straling. We gebruiken deze termen vaak door elkaar.

‘Radioactief’ klinkt misschien mysterieus, maar het is eigenlijk heel gewoon. Heel veel stoffen op aarde zenden namelijk ‘werkzame stralen’ uit. Je wordt er de hele dag mee omringd. Alleen merk je dat niet; de mens heeft er geen zintuig voor. Vergelijk het met radiogolven, die kun je ook niet waarnemen. Alleen als je er een apparaat (radio) voor hebt, kun je naar radiomuziek luisteren.
Zo kun je ook straling alleen met instrumenten waarnemen. Zou je een speciaal meetapparaat meedragen (een dosismeter), dan zie je dat als je een vliegreis maakt of gaat skiën hoog in de bergen, je een fors hogere stralingsdosis oploopt dan tijdens een fietsvakantie rond het IJsselmeer.

Radioactiviteit is dus een natuurlijk gegeven. Het zit in de aarde zelf en radioactieve straling bereikt ons vanuit het heelal. Zelfs ons eigen lichaam bevat van nature radioactiviteit.

Omdat de mens  geen zintuigen heeft voor dit natuurlijke fenomeen, is het voor ons iets ongrijpbaars. Wij kunnen radioactieve straling niet zien, ruiken, horen of voelen. Toch hebben wij in de vorige eeuw geleerd radioactieve straling te gebruiken. De toepassingen zijn inmiddels heel belangrijk voor onze gezondheid, onze energievoorziening en voor talloze producten en hulpmiddelen.

Voor de jeugd! Bekijk of download de folder over radioacitiviteit