Reactoren in Nederland

Printvriendelijke versie

Er zijn in Nederland drie werkende kernreactoren:

  • de Kerncentrale in Borssele (KCB) die elektriciteit produceert
  • de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten die medische isotopen produceert en waarmee onderzoek wordt gedaan
  • de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) in Delft waar studenten van de TU reactoronderwijs krijgen en (internationaal) onderzoek doen

Verder zijn er nieuwbouwplannen. In Petten wordt de nieuwbouw van de PALLAS-reactor voorbereid. Deze reactor moet over een aantal jaar de Hoge Flux Reactor (bouwjaar 1961) gaan vervangen. In Delft loopt het OYSTER-project wat een technisch investeringsprogramma is om de Hoge Onderwijs Reactor een impuls te geven op het gebied van geavanceerd neutronenonderoek. Een initiatief van Delta om een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen (KCBII) is vanwege het slechte investeringsklimaat uitgesteld.

Tenslotte is er nog de oude, afgeschakelde kerncentrale in Dodewaard. Deze kleine test-kerncentrale is ongeveer 15 jaar geleden uit bedrijf genomen en gedeeltelijk ontmanteld. Een deel van de installatie is nu veilig ingesloten en men wacht tot door natuurlijk verval het grootste deel van de radioactiviteit is afgenomen. Daarna volgt de volledige ontmanteling (decommissioning).