TU Delft

Printvriendelijke versie

Directeur Bert Wolterbeek van het Reactor Instituut Delft vertelt: “Het RID, als onderdeel van de Technische Universiteit Delft, bedrijft de enige kernreactor in Nederland in een universitaire omgeving. De reactor is niet gemaakt om energie te leveren, maar dient als bron van neutronen en positronen die worden gebruikt in het onderwijs en in het onderzoek.”

“Wanneer ik door het gebouw van het RID loop, dan zie ik mensen met bijzonder veel passie voor hun werk. Passie die het mogelijk maakt dat het RID belangrijke speler is op het gebied van fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek op met name de gebieden duurzame energie en gezondheid. Maar ook op het gebied van onderwijs is het RID de grootste aanbieder van cursussen stralingshygiëne en nucleaire wetenschappen in Nederland en leiden we binnen de universitaire opleidingen studenten op tot de nieuwe generatie ‘young professionals’ in het nucleaire veld.”

Het RID investeert voortdurend in betere meetmethodes en technieken, maar de komende jaren zal met het programma OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education) dit in een stroomversnelling gaan plaatsvinden. In januari 2012 maakte de Nederlandse regering bekend dat zij met 38 miljoen euro voor het OYSTER-programma een extra impuls aan het nucleair/stralingsonderzoek en -onderwijs van de TU Delft wilde geven. Met het project zal de onderzoeksreactor van het RID een stuk preciezer en breder inzetbaar worden, waarmee de reactor nog beter kan voldoen aan vragen vanuit de wetenschappelijke wereld en vanuit de markt."

Meer weten? Kijk op de website van het Reactor Instituut Delft. www.rid.tudelft.nl

 

Download de brochure over het RID