Werken aan vrede en veiligheid

Printvriendelijke versie

Op 23, 24 en 25 maart 2014 is de Nederlandse nucleaire sector de gastheer van de Nuclear Industry Summit. Tijdens deze wereldtop in Amsterdam komen meer dan 200 CEO’s uit de internationale nucleaire industrie bij elkaar om te praten en discussieren over nucleaire veiligheid en beveiliging. Samen werken zij aan een veilige en duurzame wereld. 

Als officieel side-event levert de NIS inhoudelijke input voor Nuclear Security Summit die op 24 en 25 maart 2014 plaatsvindt in het World Forum in Den Haag. Tijdens deze internationale summit komen 58 wereldleiders bijeen om concrete afspraken te maken om nucleair terrorisme te voorkomen.

Nucleaire technologie is van essentieel belang voor onze moderne samenleving. Het levert stroom om onze huizen te verlichten en de industrie te laten draaien. Nucleaire medicijnen zorgen dat doktoren wereldwijd patiënten kunnen helpen. Het wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek naar duurzame energie en nieuwe technologieën. Ook de ruimtevaart, voedingsindustrie en bouwsector profiteren van de mogelijkheden die nucleaire technologie biedt. 

Plaatsen waar nucleair materiaal wordt opgeslagen moeten goed worden beveiligd tegen aanvallen of diefstal door terroristen. President Obama noemde in 2009 nucleair terrorisme één van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid. De VS nam het initiatief om al het nucleaire materiaal in de wereld binnen vier jaar nog beter te beveiligen. In 2010 organiseerden zij de Nuclear Security Summit (NSS) in Washington. Hier werd door alle deelnemende landen de ernst van nucleair terrorisme erkend en afgesproken om hier gezamenlijk tegen op te treden. Niet alleen namen de landen individueel de verantwoordelijkeheid om al het nucleair materiaal binnen hun eigen grenzen te beveiligen maar ook werd besloten om als internationale gemeenschap te werken aan nucleaire veiligheid. Het oprichten van Centers of Excellence op het gebied van nucleaire beveiliging en het verminderen van de hoeveelheid hoog verrijkt uranium waren belangrijke resultaten van deze top. Twee jaar later volgde een summit in Seoel. En op 24 en 25 maart 2013 is Nederland het middelpunt van de nucleaire veiligheid en beveiliging wereldwijd. 

 

 

Meer weten?

De Nuclear Security Summit (publieksinformatie)
De Nuclear Industry Summit (engels, informatie voor deelnemers)