Zeer nauwkeurige bestraling

Printvriendelijke versie

De TU Delft heeft een verbetering gevonden in de behandeling van tumoren met protonentherapie. Met deze innovatieve methode kunnen de protonen tijdens de behandeling precies op de juiste plek, de tumor, worden gericht. De protonen geven vervolgens hun stralingsdosis af in een scherp afgegrensd gebied (de tumor) waardoor het omringende gezonde weefsel relatief weinig straling ontvangt.

Het is van groot belang dat de protonenstraling exact kan worden gericht op de tumorcellen. Tot dusver kon dit alleen met PET-techniek worden gecontroleerd. Echter, PET-metingen zijn door de relatief lange halveringstijd van de gebruikte isotopen en geringe signaalsterkte eigenlijk te traag. De protonenbundel is tijdens de behandeling daardoor niet precies genoeg in te stellen. Dit lijkt nu wél mogelijk met de nieuwe methode die is ontwikkeld door de TU: prompt gamma monitoring.

Met de nieuwe aanpak wordt het mogelijk om real-time en met een zeer grote nauwkeurigheid (ongeveer één millimeter) te meten waar de grootste intensiteit van de bundel terecht komt in het lichaam. Door de hoge snelheid van meten wordt het mogelijk om de eigenschappen van de bundel tijdens de behandeling aan te passen en de straling dus nog preciezer op de juiste plek terecht te laten komen. Deze methode belooft een belangrijke verbetering in de behandeling van tumoren met protonentherapie. Eerste succesvolle experimenten met zijn al uitgevoerd.

De nieuw ontwikkelde methode werkt door gammastraling te detecteren met een gammacamera die precies het punt in het weefsel opzoekt waar de emissie van gamma’s plaatsvindt. Uit de gemeten hoeveelheid, de energie en de richting van de gammastraling is daarna razendsnel af te leiden op welke plek in het lichaam de intensiteitspiek van de protonenbundel zich bevindt.